Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Organize İşler

 "Vizontele" ve "Vizontele Tuuba" ile tiyatro sahnelerinden beyazperdeye, senarist, oyuncu ve yönetmen olarak transfer olan Yılmaz Erdoğan, "Organize İşler"de sinemasını İstanbul'a taşıyor. Hatırlayacağınız gibi, yönetmen ilk iki filminde çocukluk yıllarının geçtiği Hakkari'yi mekân tutmuş ve kişisel anılarından yola çıkarak, nostalji duygusunun ağırlıkta olduğu, dönemin sosyal ve politik olaylarına da göndermesi olan hikâyelerle karşımıza çıkmıştı. "Organize İşler"de mekânla birlikte sinema dünyası da değişiyor Erdoğan'ın. Yine odakta komedi var tabii ki, ama bugüne ve metropole taşınan hikâye görece daha acımasız kuralların hakim olduğu bir dünyaya sokuyor bizi. Zaten filmin tanıtımlarında da en çok altı çizilen nokta, İstanbul şehrinin filmde taşıdığı ağırlık.
Hatta şöyle deniyor: "Bu filmin başrolünde dünyanın en büyük starı İstanbul şehri oynadı..."

Vizyon tarihi: 23 Aralık 2005IMDB Puanı: 6.80
Dil: Türkçe
Yapım: 2005 | Türkiye
Yönetmen: Yılmaz Erdoğan
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Başroller: Demet Akbağ, Ebru Akel, Erdem Baş




  • Tolga Çevik: "Çok enteresan, İstanbul'da geçen bir hikâye. Ben çok zavallı bir komedyeni oynuyorum. Güldürmeyi başaramayan bir insan. O yüzden kendine Süpermen yakıştırması yapmış, bari Süpermen olayım da insanları korkutayım diye. Enteresan bir biçimde bir kızla yolu kesişiyor ve kıza aşık oluyor. Yaptığı yanlış şeylerden dolayı da bir anda mafyaya bulaşıyor." 
  • Demet Akbağ: "Biraz İstanbul filmi 'Organize İşler'. İstanbul\'un genel haline şöyle tepeden bakıyoruz 2.5 saat boyunca. Kimler neler yaşıyor. Kapkaççısı, araba hırsızı, üniversitede hocalık yapan profesörü, iş arayan genç kızı, yırtmaya çalışan komedyeni neler yapıyorlar..."(Radikal gazetesinde 21 Aralık 2005'te yayınlanan söyleşiden...)
  • Organize İşler'in yapımından notlar:
  • Çekimler toplam 26 mekânda, 7,5 haftada tamamlandı.
  • İç mekân sahnelerinin tamamı Ata Platoları'nda kurulan dekorlarda çekilirken, bu sahnelere, İstanbul sokaklarında gerçekleştirilen çekimler eşlik etti. Filmin en hareketli sahneleri, Cihangir sokakları ve Sarayburnu sahilinde çekildi.
  • Filmin en heyecanlı çekim maceralarından biri de otomobil takip sahnelerinin çekimleriydi. Bu sahneler Kemerburgaz yolunda gerçekleştirildi. Filmin İstanbul görüntüleri için, dünyanın en gelişmiş hava çekim sistemlerinden biri olan Super Gyron FS kamera stabilizasyon sistemi Fransa'dan getirildi. Super Gyron FS kamera stabilizasyon sistemini kurmak için 2 kişilik bir ekip ve ekibin başında da "X Men-3", "The Da Vinci Code", "Chocolat" gibi filmlerde de pilot kameraman olarak görev yapmış olan Frederic North da Türkiye'ye geldi. Fransız ekiple birlikte, "Organize İşler"in görüntü yönetmeni Uğur İçbak ile post prodüksiyon supervisörü Taner Baltacı yönetimindeki 10 kişilik ekip, 2 gün boyunca İstanbul'un gece ve gündüz havadan çekimlerini gerçekleştirdi.
  • Film, Türkiye'de 20 yıl aradan sonra 2.35:1 formatta çekilen ilk Türk filmi. Yani, Hollywood filmlerinde kullanılan, geniş ekran formatı kullanıldı filmde.
  • "Organize İşler" filminde 70'i profesyonel oyuncu 1700 kişi rol aldı. Filmin kamera arkasında da 150 kişi çalıştı.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder